• Duizenden tevreden klanten
 • Vergelijk gecontroleerde specialisten
 • Onafhankelijke informatie

Bouwvergunning dakkapel

Bij het plaatsen van een dakkapel moet je rekening houden met bepaalde richtlijnen en voorwaarden. In sommige gevallen heb je een vergunning nodig om een dakkapel te mogen bouwen.

Waarom vergunning nodig?

Een omgevingsvergunning, ook wel bouwvergunning genoemd, is nodig om de veiligheid van bewoners en omwonenden te waarborgen. Maar ook een dakkapel zonder vergunning moet voldoen aan de richtlijnen van het Bouwbesluit. Om ervoor te zorgen dat de uitstraling van de woning niet te veel wijzigt, zijn er Welstandsnota’s opgesteld.

Prijs dakkapel-vergunning

De prijs van een vergunning verschilt per gemeente. De prijzen variëren tussen de 150 en 650 euro. Heb je een bouwvergunning nodig? Raadpleeg dan de website van jouw gemeente voor de exacte prijs van de leges.

Voorwaarden vergunningvrije dakkapel

In bepaalde gevallen is het mogelijk om een dakkapel zonder vergunning te bouwen. De dakkapel moet dan wel aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

 1. De dakkapel wordt op achterdakvlak of zijdakvlak gebouwd; maar mag niet gericht zijn naar het openbaar toegankelijk gebied
 2. De dakkapel heeft een plat dak
 3. De dakkapel is maximaal 1.75 meter hoog
 4. De onderkant van het dak ligt tussen de 0,5 meter en 1 meter boven de dakvoet
 5. De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok
 6. De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak
 7. De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw

Een dakkapel aan de voorzijde van het huis kan ook soms zonder vergunning. Hiervoor moet je wel aan de voorwaarden 2 tot en met 6 voldoen. Om te checken of je een vergunning nodig hebt voor jouw dakkapel, doe je de vergunningscheck via het Omgevingsloket.

dakkapel prijs vergunning

Stappen aanvragen omgevingsvergunning

 1. Aanvraag indienen via website van gemeente of het Omgevingsloket
 2. Gemeente neemt contact op bij incomplete aanvraag
 3. Aanvraag wordt beoordeeld op basis van bestemmingsplan, Welstandsnota en Bouwbesluit
 4. Gemeente laat weten of de aanvraag wel of niet is goedgekeurd

Hoe lang duurt vergunningaanvraag?

De gemeente laat binnen 8 weken weten of de vergunningaanvraag is goedgekeurd. Bij een incomplete aanvraag kan het langer duren, dus vul de aanvraag altijd helemaal in. Na goedkeuring van de gemeente hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen.

Dakkapel-offertes inclusief vergunning?

Aangesloten specialisten regelen vergunning

Vraag gratis offertes aan via Dakkapelprijzen.nl en kom in contact met betrouwbare bedrijven uit jouw regio. Deze bedrijven leveren niet alleen hoge kwaliteit dakkapellen, maar regelen ook de vergunningaanvraag voor je.

Vergelijk en vind beste deal

Vul het aanvraagformulier in en ontvang gratis offertes van maximaal vijf specialisten die in jouw buurt actief zijn. Je legt de prijsoffertes naast elkaar en kiest de deal met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Dat is slim vergelijken.